HV71 vände och vann den tredje kvalmatchen

Publicerad: 2024-03-20
Kval
HV71 stod för en stark vändning när man på onsdagskvällen besegrade IK Oskarshamn med 3–2 efter förlängning i den tredje kvalmatchen. Stor hjälte blev Oskar Stål Lyrenäs som efter knappt fem minuter in i förlängningen avgjorde. Oliwer Kaski och Isac Brännström övriga målskyttar i HV71.

Period 1
-

Period 2
1-0 IKO 05.42 (EQ) 20 Hynek Zohorna (1)
Assist: 71 Viktor Lodin (2), 55 David Quenneville (3)
1-1 HV71 15.54 (EQ) 67 Oliwer Kaski (1)
Assist: 8 Colby Sissons (1), 33 Måns Lindbäck (1)

Period 3
2-1 IKO 09.32 (EQ) 27 Austin Wagner (2)
2-2 HV71 16.38 (EQ) 17 Isac Brännström (1)
Assist: 26 Tommi Tikka (1), 6 Anton Strålman (1)

Period 4
2-3 HV71 04.50 (EQ) 40 Oskar Stål-Lyrenäs (2)
Assist: 75 Radan Lenc (1), 24 Oscar Fisker Moelgaard (3)

De blåklädda för dagen, startade intensivt och ställde gästerna under prov. Vidare i den första perioden var det ett Oskarshamn med tid i numerärt överläge och en hel del zontid i så väl spel 5 mot 5. Men det var ett HV71 med ett gott försvarsarbete och gästerna lyckades successivt jobbade sig in i matchen. I en period som slutade 0-0, med ett chansmässigt övertag för hemmalaget.

Till mittperioden så inledde gästerna med tid i numerärt överläge och fick flera möjligheter, just i den spelformen utan framgång målmässigt. Matchens första mål gjordes av hemmalaget genom Hynek Zohorna. Ett viktigt ledningsmål för Oskarshamn, som senare ledde till en time out från gästerna. I övrigt var det en andra period, med öppna lägen åt bägge håll och HV71 lyckades få dit en kvittering. Oliwer Kaski var först ut att överlista Thomas Rydén.

Likaläge var med lagen till den tredje perioden. Ett delikat läge för en hjälte att kliva fram, frågan var konkret men enkelt ställd. Vem skulle ikläda sig den rollen? För chanserna fanns för Oskarshamn och HV71. Halvvägs in i perioden smet Austin Wagner iväg på en sylsnabb kontring. Oskarshamnspelaren tog påpassligt vara på tillfället och satte sitt hemmalag i ledningen. Det efter en stark start på perioden av gästerna. Med minuterna kvar, så sökte HV71 en kvittering  och målvakten i Oskarshamn, Thomas Rydén, stod för ett antal vassa räddningar. Men med den givna forceringen på slutet från gästerna med tanke på resultatet, så kom till slut repliken. Isac Brännström lirkade in kvitteringspucken. Det fanns chanser för bägge lag i förlängningsspelet. Oskar Stål Lyrenäs tog på sig hjälterollen som matchvinnare. HV71-spelaren var där på passligt och lyckades skicka in den matchavgörande pucken.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen

_____________________________

Sagt om matchen

–  Så jäkla skönt att se den gå ut. Jag hade några lägen i matchen som jag sumpade bort själv. Det var på läge att jag satt dit den. Vi kom ut bedrövligt i den första perioden, vi sa inför tredje att vi behövde göra tjugo bra minuter för att vinna matchen, konstaterade HV71:s Oskar Stål Lyrenäs.

I punktform

- Oskar Stål Lyrenäs gör sitt andra mål i denna kvalserie.

- Kaski och Brännström satte dit sina första mål i denna matchserie.

- Efter tio raka förluster på bortaplan - så fick HV71 jubla igen.

Kommande match

Oskarshamn borta, fredagen den 22 mars

MATCHSERIEN

Kvalet spelas i bäst av sju matcher – och det här var match tre. Det står just nu 2-1 i matchserien till HV71.